diumenge, 14 de febrer del 2010

Descobrint: Antic amfiteatre anatòmic del Reial Col·legi de Cirurgians de Barcelona



L’edifici de l’antic Col·legi de Cirurgia de Barcelona i el seu amfiteatre anatòmic, un dels més importants i més ben conservats d’Europa, passen desapercebuts actualment. Resulta molt interessant fer-hi una visita ja que és un conjunt espectacular i un dels més importants interiors civils del segle XVIII.

L’amfiteatre anatòmic es troba en el recinte urbà que comprèn els edificis de l’antic Hospital de la Santa Creu en el barri del Raval de Barcelona.
L’edifici de l’antic Col·legi de Cirurgia és una de les peces més importants de l’arquitectura neoclàssica a Barcelona. Aquest edifici, construït amb pedra de Montjuïc, és d’una elegant sobrietat i cal considerar-lo com el primer d’estil neoclàssic de Barcelona.

Construït entre 1762 i 1763, en temps que a Barcelona encara perdurava l’estil barroc, sorprèn per les seves línies neoclàssiques alguns anys abans del palau de la Virreina (1773-75), encara barroc, i dels de la Casa Larrard (1772-78), Palau Moja (1785-90) i Llotja de Mar (1774-1802), representatius del neoclàssic barceloní. Un tal avançament estilístic fou conseqüència de les circumstàncies en què l’obra es produí, desconnectada de l’evolució artística autòctona.
Els detalls ornamentals d’acabament van ser confiats a bons artistes locals que mantenien les tradicions barroques i donaren lloc a una equilibrada convivència del neoclassicisme.

L’edifici està ordenat al voltant de la peça essencial: un gran amfiteatre, totalment circular, cobert per una cúpula esfèrica coronada amb una llanterna. Noms com Servet, Mata, Gimbernat, i Cajal guarneixen la sala conjuntament amb uns elaborats vitralls. L’amfiteatre, amb grades de pedra, s’utilitzava per a classes pràctiques de dissecció anatòmica. A la part alta, una galeria amb gelosies permetia de seguir les pràctiques i operacions als visitants ocasionals. Sota la finestra, damunt l’últim graó de l’escala hi ha un bust de marbre d’en Pere Virgili realitzat el 1777 per Eduard Fontanells. Al mig del saló hi ha la taula de marbre de disseccions, una de les poques que es conserven a Europa, i davant la graderia de pedra hi ha una filera circular de cadires de fusta tallada i daurada d’estil rococó que tallà Llorenç Rosselló, com també el peu de dissecció del mateix artista en col·laboració amb Joan Enrich. Malgrat el reclam visual de tots els elements de l’amfiteatre, no és fàcil aixecar la vista de la taula de dissecció, en forma de safata i amb un forat per l’evacuació de líquids.

Entre els professors que van fer aquí la seva tasca docent cal recordar els noms de Pere Virgili, el gran reformador de l’ensenyament en el segle XVIII, d’Antoni de Gimbernat, anatòmic de prestigi europeu, de Santiago Ramon y Cajal, catedràtic de Barcelona de 1887 a 1892 que va fer aquí els seus treballs bàsics sobre la doctrina de la neurona. El nom de Gimbernat es pot veure gravat darrera d’una de les cadires de fusta tallada d’estil rococó.

Quan, l’any 1843, fou clausurada la Universitat de Cervera, el col·legi de Cirurgia es convertí en Facultat de Medicina, que es mantingué aquí fins la inauguració de l’Hospital Clínic, l’any 1907. Durant un temps fou Escola de Magisteri i l’any 1929, l’edifici va ser cedit a l’Acadèmia de Medicina de Barcelona, que l’ocupa actualment.


Antic amfiteatre anatòmic
SALA GIMBERNAT
Segle XVIII
http://www.ramc.cat/


Visites:
Visites lliures: Dimecres al matí de 10 a 12 hores.
Visites de grups a hores convingudes
Carrer del Carme nº 47. 08001 Barcelona
Telèfon: 93 317 16 86
E-mail: secretaria@ramc.cat

Direcció:

Mostra un mapa més gran


Podeu veure més imatges en el següent enllaç: