divendres, 11 de novembre del 2011

Turisme Gastronòmic: Centelles, capital de la Tòfona

La Tòfona i Centelles

A finals del segle XIX, el mercat de Centelles ja marcava el preu de la tòfona a tot l’Estat. Aquest mercat va començar amb Joan Soler, veí de Centelles, que fou el primer comerciant modern de tòfones conegut a Catalunya entorn de 1820. La seva activitat, centrada inicialment en una casa de la Plaça Major, va obrir la porta a un negoci organitzat i d’abast geogràfic extens.
 
Foto: Consorci Portes del Montseny
Avui, la tòfona torna a ser un tret distintiu de la vila de Centelles. Als comerços locals sempre es pot trobar tòfona en conserva o incorporada a la cuina, als embotits, etc. i, pels vols de Nadal es fa la singular Fira de la Tòfona de Centelles.

La fira de la Tòfona

Foto: Consorci Portes del Montseny
Des de l’any 2008, coincidint amb la temporada de la Tòfona (novembre-març), té lloc la Fira de la Tòfona de Centelles, un mercat a l’aire lliure especialitzat en el que es considera el “diamant negre” de la cuina catalana internacional.

L’entorn

La fira de la Tòfona té un escenari privilegiat en el nucli antic de Centelles: a més, la fira inclou jornades tècniques i de debat, degustacions de productes artesanals, i totes les activitats pròpies del Nadal.

Dates:

17 i 18 de desembre de 2011
www.centelles.cat

1 comentari:

Turisme gastronòmic Catalunya ha dit...

Tenim una gastronomía molt diversa i rica que hem de saber aprofitar, la tòfona és un producte exquisit i que val la pena probar!

Salutacions,
Anna